Можете ли  да се сетите как сте усвоили родния си език? Трудно ще се сетите, но ако имате деца , можете да наблюдавате как се развива  езикът на вашето дете от 1-1,5- годишна възраст.

Естественото усвояване на езика протича  самостоятелно , но все по един и същ начин:

  • Наблюдаваме, слушаме, преживяваме. Детето  свързва звуците с  това, което преживява. Новите звуци се свързват с тези, които са вече съхранени  в мозъка.
  • Детето разпознава връзките между действие и дума.
  • Започваме първите активни упражнения с думи.
  • Самостоятелно поправяме  езиковите грешки и така напредваме с езика. Този принцип съществува само  до една определена възраст при всеки човек и касае усвояването на чужд език.

В ранна детска възраст става въпрос за усвояване на езика  по естествен начин, без стрес, без оценки. На тази възраст играем, познаваме света и поглъщаме всичко, което ни се дава.  Всичко е интерeсно! Сещате ли се, колко много обичат децата да повтарят едно и също, без да им омръзва?

Отиваме на училище и тук започва учене, зубрене, оценки, стрес.

 Колкото по-рано - толкова по-лесно, толкова по-малко усилия трябва да бъдат положени !

 Ествествено всеки от нас иска детето му да е здраво, умно и да се справя безпроблемно с предизвикателствата на живота в нашия глобален свят. Затова мисля, че колкото  по-рано започнем да се занимаваме с детето си, толкова повече проблеми могат да бъдат избегнати в бъдеще.

 Имайте предвид също така, че някои неща, изгубени в детството, не могат да бъдат компенсирани в напреднала възраст като произношението, например. След  много години учене на немски, така и не постигнах „перфектно“ произношение. А всеки ден от 4-клас имам някакъв допир с езика.

 В тази книга искам да споделя някои идеи за ранно езиково усвояване, преди детето ви да тръгне на училище. Вярвам, че най-добрите учители на детето са неговите родители. Разбирам също така, че в този забързан свят  вие трудно намирате време да се занимавате с децата си!  

Затова използвайте времето, докато сте по майчинство или вършите ежедневната домакинска работа. Заложете основи, детето ви  лесно да усвоява езици.

Защо да чакаме детето да тръгне на училище ?

Всеки от нас е минал през стандартно обучение и знае колко досадно и неефикасно  понякога може да бъде то!

А да не говорим за емоционалния фактор: аз отказах да запиша английски в училище, защото не харесвах учителката, която непрекъснато викаше. Този език го асоциирах с нещо лошо и неприятно. А едно дете няма да си го причини доброволно!

И какво следва? Децата губят бързо интерес към езика, ученето им се вижда сложно и като пораснат, не владеят езици.