Един от най-приятните начини за запознанството с чужд език става чрез песен. Не всички знаят, че това е и един от ефективните начини за усвояване на езици, особено когато става дума за деца.

Най-много родителите ги вълнува следния въпрос: „ Как детето ми ще научи английски или немски, ако изобщо не разбира, за какво се пее ? “

Отговорът ще е много лесен: А какво  разбира едно дете, докато му пеете всяка вечер приспивна песен? Но това не му пречи след време да започне да говори първо дума по дума, след това да успее и с цели изречения.

А и това, че не разбира много му дава възможност да се концентрира върху звученето и прекрасно да усвои интонацията, това което на по-късен етап от развитието му ще става все по-трудно.

Не се безпокойте, ако детето ви в началото не разбира, за какво се пее или изрича  неразбираеми  за вас думи. Това е същият процес през който минава всяко дете, учейки родния си език. Всеки от вас ще се сети за бисери на малките „лингвисти“.

Аудирането е първият вид на речева дейност, с който се сблъскваме в живота. От първия си ден детето слуша, как говорят хората в неговото обкръжение. То още не разбира почти нищо. На този етап то се учи да свързва акустичната форма на думата с представата му за нея (значението). Към първата година от живота си то започва да реагира на името си, познава имена на близките хора, предмети, които го заобикалят. Всичко, което вижда и чува. Този процес е много дълъг.

Смятахте ли, колко часове трябваше на вашето дете, докато проговори първата си дума? Хиляди... Усвояването на езика е много дълъг процес. Но преди да проговори първата си дума, то само слуша.  Следвайки този естествен принцип детето ви трябва да има възможност да слуша.

Искате детето ви да има добра база за учене на чужди езици - дайте  му възможност да ги слуша. Включвайте му радио или диск. Нека музикалните касети, аудио CD-та или аудио книгите да бъдат включени,  докато детето ви е будно или  играе. И всичко това можете да правите по всяко време и на всяко място: вкъщи, навън, в колата, във влака, на вилата, на море и на планина.

Продължението следва...