Блог - Ранно езиково обучение вкъщи
Kids Juke Box Учим, пеем и се забавляваме!

Често родителите се страхуват да обучават децата си още от пелени, защото се намират под влияние на различни митове.

 • Ø Детето ми ще обърка езиците!

Естествено е за децата в началото да смесват езиците. Те ще избират от двата езика думата, която е най-лесна за изговаряне или е най-кратка. Но това ще отмине и  вашето дете ще може да общува свободно и на двата езика, без да ги смесва. Това е случаят, когато детето усвоява чужд език от самото си раждане.

Периодът на смесване на езици се простира до 3-3.5-годишна възраст. След това идва период на диференциация на езиците и детето съзнателно полага усилия да намери еквивалент на друг език, ако думата е известна за него от първия.

 • Ø Детето ще има езикови проблеми!

Противниците на ранното езиково обучение твърдят,  че на тази възраст при децата все още не е оформена артикулация и фонетика за усвояване на чужд език и така може да развали произношението на родния си език.  Има доста противоречиви мнения по този въпрос.

 • Ø Детето ми ще бъде претоварено - нека играе, докато е дете!

Мислите ли, че детето ви ще се  претовари  от игра с мама и татко? Вие най-добре усещате вашето дете.

Изберете правилния подход и усвоявайте новия език, играейки.

Няма нищо по-лесно за едно дете да усвои 2 или 3 езика!

Продължението следва...

 


Можете ли  да се сетите как сте усвоили родния си език? Трудно ще се сетите, но ако имате деца , можете да наблюдавате как се развива  езикът на вашето дете от 1-1,5- годишна възраст.

Естественото усвояване на езика протича  самостоятелно , но все по един и същ начин:

 • Наблюдаваме, слушаме, преживяваме. Детето  свързва звуците с  това, което преживява. Новите звуци се свързват с тези, които са вече съхранени  в мозъка.
 • Детето разпознава връзките между действие и дума.
 • Започваме първите активни упражнения с думи.
 • Самостоятелно поправяме  езиковите грешки и така напредваме с езика. Този принцип съществува само  до една определена възраст при всеки човек и касае усвояването на чужд език.

В ранна детска възраст става въпрос за усвояване на езика  по естествен начин, без стрес, без оценки. На тази възраст играем, познаваме света и поглъщаме всичко, което ни се дава.  Всичко е интерeсно! Сещате ли се, колко много обичат децата да повтарят едно и също, без да им омръзва?

Отиваме на училище и тук започва учене, зубрене, оценки, стрес.

 Колкото по-рано - толкова по-лесно, толкова по-малко усилия трябва да бъдат положени !

 Ествествено всеки от нас иска детето му да е здраво, умно и да се справя безпроблемно с предизвикателствата на живота в нашия глобален свят. Затова мисля, че колкото  по-рано започнем да се занимаваме с детето си, толкова повече проблеми могат да бъдат избегнати в бъдеще.

 Имайте предвид също така, че някои неща, изгубени в детството, не могат да бъдат компенсирани в напреднала възраст като произношението, например. След  много години учене на немски, така и не постигнах „перфектно“ произношение. А всеки ден от 4-клас имам някакъв допир с езика.

 В тази книга искам да споделя някои идеи за ранно езиково усвояване, преди детето ви да тръгне на училище. Вярвам, че най-добрите учители на детето са неговите родители. Разбирам също така, че в този забързан свят  вие трудно намирате време да се занимавате с децата си!  

Затова използвайте времето, докато сте по майчинство или вършите ежедневната домакинска работа. Заложете основи, детето ви  лесно да усвоява езици.

Защо да чакаме детето да тръгне на училище ?

Всеки от нас е минал през стандартно обучение и знае колко досадно и неефикасно  понякога може да бъде то!

А да не говорим за емоционалния фактор: аз отказах да запиша английски в училище, защото не харесвах учителката, която непрекъснато викаше. Този език го асоциирах с нещо лошо и неприятно. А едно дете няма да си го причини доброволно!

И какво следва? Децата губят бързо интерес към езика, ученето им се вижда сложно и като пораснат, не владеят езици.

 

Всеки от нас знае колко бързо се развива малкото дете, колко лесно и безгрижно усвоява нови думи и колко по-трудно става ученето с напредване на възрастта.

Как се случва това? Изследванията показват, че до 3 - годишна възраст развитието на мозъчните клетки е завършено на 70-80%. Първите 3 години са най-интензивните в развитието на едно дете.

Не трябва ли тогава да се съсредоточим точно върху този период от живота му? Възможностите на едно дете не са предопределени, а в по-голямата си част се формират в този период от живота. Никое дете не се ражда нито гений, нито глупак. Всичко зависи от степента на развитието на мозъка посредством определени стимули в най-важните години от живота му.

Човешкият мозък се състои от около 1,4 милиарда клетки, но при новороденото повечето от тях не са задействани. Сравнението на мозъчните клетки на новородени и възрастни показва, че по време на развитието на мозъка между клетките се формират определени връзки. Комуникацията между клетките е най-активна в периода от раждането до три години. По това време се зараждат около 70-80% от тези връзки. В каква степен се развиват те, зависи и от увеличаването на възможностите на мозъка. Още през първите шест месеца след раждането мозъкът достига 50% от съзнателния си потенциал, а до три години достига до 80%.

Разбира се, това не означава, че мозъкът на детето след три години престава да се развива. Основната способност на мозъка е да получава сигнал отвън, да създава образи, но не забравяйте, това е само основата. Мозъкът е като компютър, който ще отговаря за по-нататъшното интелектуално развитие на детето. Всички основни способности като мислене, творчество, чувства се развиват след три години, но те използват база, формирана в тази възраст. Следователно, ако през тези години не е създадена добра база, ще е трудно да учите детето как да я използва. Това е като да се опитвате да постигнете добри резултати с работа с лош компютър.

Способността за усвояване на информация при детето е много по-висока, отколкото при възрастните. Мозъкът на детето до 3-годишна възраст е способен да усвои мисловна система не само на родния си език, но също така и на всеки друг. И това може да става едновременно. Децата могат да усвояват всеки друг език като майчин, ако мозъкът има откъде да получава нужните сигнали. Изпусне ли се този период, ще бъде много по-трудно да наваксате това, което толкова лесно може да се усвои в ранна детска възраст.

Чуждият език не е единственото нещо, което може да се усвои на по-ранен етап от развитието на детето. Мозъкът на бебето не се развива отделно от тялото, психичното върви ръка за ръка с физиологичното и сензорното развитие. За съжаление изследванията показват, че след 6- годишна възраст способността за научаване на нов език рязко намалява.

Вие сте на път да вземете решение да се занимавате с вашето дете, т.е. да го развивате и обучавате в къщи. Но още се съмнявате, защото мислите че:

 1. Не сте добър учител и нямате съответното образование.
 2. Не боравите с методики за изучаване на езици.
 3. Нямате добро произношение.

Нека да разсеем  вашите притеснения едно по едно:

 „Не съм учител, нямам педагогическо образование“

Тук трябва да се замислим: Как така успяхме да проговорим без да имаме родители с педагогическо образование? 

Много лесно. Следвайки естествените закони на езиковото развитие. А те са все едни и същи:

 • Наблюдаваме, слушаме, преживяваме. Детето  свързва звуците с  това, което преживява. Новите звуци се свързват с тези, които са вече съхранени  в мозъка.
 • Детето разпознава връзките между действие и дума.
 • Започваме първите активни упражнения с думи.
 • Самостоятелно поправяме езиковите грешки и така напредваме с езика.

Този принцип съществува само  до една определена възраст при всеки човек и касае усвояването на чужд език в ранна детска възраст.

Смея да твърдя, че Вие можете да бъдете най-добрия учител за вашето дете! Защо? Защото го познавате най-добре от всички, още от първата  минута от живота му.  Затова никой няма да  може да се справи по-добре от вас.

 

Привет на всички , които се интересуват от ранно езиково домашно обучение на деца.

 В последно време  темата за ранното езиково развитие е много актуална.  Както винаги има “ЗА” и „ПРОТИВ“,  а дискусиите са много, понякога доста агресивни.  Четейки веднъж форум със 7000 коментара си помислих: има ли смисъл да се губи време в търсене на истината? Не е ли по-добре всеки родител да реши сам за себе си: готов ли е да подари на детето си знание, което притежава (в този случай - езици) или да остави обучението на детето си на възпитатели и преподаватели.

 Независимо от това,  какво мислите и с какви възможности разполагате, вие желаете най-доброто за вашето дете. Това е абсолютно сигурно.

 Защо препоръчвам без никакво колебание  ранното, домашно, езиково обучение на деца?

 Личен опит:  преди да отида на училище, говорих и разбирах 3 езика. Възможно е!

 • Вярвам в неограниченият потенциал на деца в ранна възраст!
 • Вярвам, че родителите са най-добрите учители!

 

А вие какво мислите?