Блог - Изкуствена езикова среда вкъщи
Kids Juke Box Учим, пеем и се забавляваме!

Изкуствената среда, доколкото е възможно, трябва да наподобява естествена.

Аудирането е първият вид на речева дейност, с който се сблъскваме в живота.

От първия си ден детето слуша, как говорят хората в неговото обкръжение. То още не разбира почти нищо. На този етап то се учи да свързва акустичната форма на думата с представата му за нея (значението). Към първата година от живота си то започва да реагира на името си, познава имена на близките хора, предмети, които го заобикалят. Всичко, което вижда и чува. Този процес е много дълъг.

Смятахте ли, колко часове трябваше на вашето дете, докато проговори първата си дума? Хиляди... Усвояването на езика е много дълъг процес. Но преди да проговори първата си дума, то само слуша.  Следвайки този естествен принцип детето ви трябва да има възможност да слуша.

Ако още се съмнявате, че детето ви е лингвистичен гений, вижте това видео:

http://www.ted.com/talks/lang/bg patricia_kuhl_the_linguistic_genius_of_babies.html?source=facebook#.UI0hr220QpB.facebook

Първият въпрос, който задават много родители е, дали е възможно детето да научи чуждия език, ако не се намира в съответна езикова среда?

Много хора мислят, че потапянето в езикова среда може да стане единствено и само в държава, където се говори езикът. Това със сигурност е идеалният вариант. В нашия случай това може да стане само, ако се преместим да живеем в друга държава. Засега оставаме тукJ

Опитайте се да създадете изкуствена езикова среда вкъщи, макар и в ограничен обем. Тя трябва да е комфортна и приятна за вас и вашето дете.

Днес, например,  можете да запознаете вашето дете с новия език!

Пуснете му детска песничка на чужд език. Усмихнете се, когато започне песента. Покажете, че това което звучи много ви харесва. Припявайте и танцувайте с вашето дете. Радвайте се! Първата среща с чуждия език трябва да бъде много приятна и емоционална.

Ако детето ви е по-голямо, на 3г. например, може да му обясните, че това е немски или английски език, че е много хубаво човек да говори на различни езици. Ако е по-малко, просто се веселете!

Най-важното на този етап е да затвърдите вашето положително отношение към езика.

Ако сте безразличен към езика или имате по-скоро негативно отношение към него, оставете занятия с вашето дете на друг човек.